Jump to content
  • 0
DLite

Is the Somfy URTSII blinds driver compatible with OS3?

Question

To control our Somfy shades, we use a Somfy URTSII with the URTSII Control4 driver.  Will this driver work with OS3?  I read in another thread that the blinds v2 proxy will not work in OS3, but I am not sure which proxy I have.

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

9 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Is this driver 2 way? The MyLink driver is one way, meaning if another source besides Control4 adjusts the shades then Control4 doesn’t know about it. I’d like Control4 to always know the state of the shades. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 0

Not too sure if i have same serial interface but i have attached pictures of our drivers running on os3. these have worked since 2.10.6 or something since we installed them. Hope this might shed some light. Ive also attached a pic of the transmitter we use.

 

RTS serial interface.png

somfy blind driver.png

1810803-RS485-RTS-Transmitter.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
5 hours ago, Thomas Roscoe said:

Not too sure if i have same serial interface but i have attached pictures of our drivers running on os3. these have worked since 2.10.6 or something since we installed them. Hope this might shed some light. Ive also attached a pic of the transmitter we use.

 

RTS serial interface.png

somfy blind driver.png

1810803-RS485-RTS-Transmitter.jpg

What’s the range like on that thing?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
19 hours ago, DLite said:

To control our Somfy shades, we use a Somfy URTSII with the URTSII Control4 driver.  Will this driver work with OS3?  I read in another thread that the blinds v2 proxy will not work in OS3, but I am not sure which proxy I have.

Thanks

V2 blind proxy is older than os3, so you may have them in there already, but there are updated drivers available. There's more than one though, and I would suggest one of the 3rd party drivers as they have always worked much better in our experience.

 

Note that Somfy is one-way only. To the best of my knowledge, that's a limitation of the device, not the driver

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Thanks for all the help and advice.  Yes, the device is one-way only. 

@Cyknight, would you mind sharing what your favorite 3rd party drivers are for this device, in case we need to switch?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
On 2/9/2020 at 2:36 PM, Cyknight said:

https://drivercentral.io/platforms/control4-drivers/blinds-shades/

 

We use the Domosapiens one, though I've heard nothing but good about the Cinegration one as well. We just used the other first, so stuck with it.

Just a quick postscript on this:  We installed the Cinegration driver, and it is working great -- much better than the older driver we were using.  Thanks again for the advice.

I did have some head-scratching moments in the beginning, but then I finally realized that shades were stopping whenever they received two identical commands in a row.  I had a bunch of these command sequences in my code to mitigate missed RF commands -- e.g., "close shade" command plus 2 second delay plus another "close shade" command as a backup.   No need for the backup commands anymore, since the Cinegration driver handles the repeated commands automatically.  Once I adapted my code to that functionality, all was well.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
On 2/7/2020 at 5:35 PM, Thomas Roscoe said:

Not too sure if i have same serial interface but i have attached pictures of our drivers running on os3. these have worked since 2.10.6 or something since we installed them. Hope this might shed some light. Ive also attached a pic of the transmitter we use.

 

RTS serial interface.png

somfy blind driver.png

1810803-RS485-RTS-Transmitter.jpg

What driver are you using?

we tried installing OS3 and we couldn’t get the Somfy blinds to work (at the beginning they worked with OS2.6), then we returned to OS2.6 and now the blinds don’t work at all anymore. we uploaded the same file we where using but we can’t find the problem.

any idea?

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...